There was an error in this gadget

Popular Posts

Friday, August 14, 2009

Kenangan terindah~


Bismillahirrahmanirrahim......

Alhamdulillah, setelah sekian lama tak bersua,rindu terpahat di jiwa, kenangan terbawa-bawa dan hati makin meronta-ronta,akhirnya, dapat juga aku bersemuka dengan teman2 lama.5 tahun hidup bersama,suka duka diharungi bersama,gelak nangis sama-sama....akhirnya tercampak jauh merata-rata.

Aduhhhhhh.....tak disangka-sangka umur sebegini muda,ade seorang kawanku dah mendirikan rumah tangga.Betulkah? Mula2 aku memang tak cayer...(bila mula menaip,tak kisah ek gune bahase sendiri. Tibai je...)Kisah pun bermula...

Cuti 2 bulan,suatu hari, kawan bek kat skul lame (SMAPL.Arghhh...lame tak jumpa.rindu sangat.) Gijah (bukan name sebenar), tetibe je hantar mesej (kitorang memang sangat jarang contact pas kuar smap).Aik?Gijah?? Nak buka mesej,tetiba rase berdebar. Cey,cm pe je. Katanya, " Shidah, Midi (Ameerah Diana) dah nikah bulan 4 ari tu.Dengan Dolah(Abdullah Khairi).Diorang buat kenduri bulan 8". Camtu la lebih kuang,dah lupa dah...Aku tertelan gak air liur (terkejut sangat2,bukan jeles ek.).Macam mimpi kah aku dengan berita ni?tak,aku perlu percaya dan terima.Tapi,kenapa aku tak tau??Yelah,sape suruh hang gatal tukar number...Group kat Friendster pun tak jenguk!Padan muka.Ketinggalan zaman. Anyway,thanks Gijah.....
Sebelum bercerita ni, midi, shidah mintak maap ek sebab....nama midi jd sejarah lam blog shidah ni. Midi n Dolah,sekarang dah jadi DK (Diana n Khairi), sebenarnya dah couple stat form 3.kalau tak silap la...kalo salah,sori ek. Tp,lebih kuang cam tu la kan.....ok,noktah. Tu je.Tak nak cerita banyak2....Tp,masa kat skul dulu,Midi ni,sangat bek jugak la ngan aku....Usthmanian la katakan...(UTHMAN, umah sukan masa kat skul.umah merah..).Kitorang memang semangat Uthmanian.Sekali ngan ayu,amal,ain nabek,aufa,wani amran,ain ros, shifaa,nawwar n sume la yg tidak tersebut.Ramai sangat...sorri. Aku n Midi ni se dorm mase form 1.Aku selalu nangis kat der sebab aku selalu omsick.Ye la,mak jauh...ayah jauh...family jauh..kawan2 lame dah tak de.Fotm 1 dah kene campak jauh2....Dah la shidah!Tak yah mintak simpati...tak de orang nak kesian kat ko.Ala,sape mintak dikasihani?Tak perlu..

Aku, Ayu,Ameerah Diana n Aufa.Kami berkepit sepanjang setahun kami digelar junior kat skul tu. Tapi,aku je yg sesat sebab tak sekelas ngan mereka2..Sedih.Ok, berbalik kepada kisah Shidah n Ameerah Diana. Kalo aku sedih ke...mesti Midi jadi mangsa.Kalo der sedih pun,aku jadi mangsa.Senang cerita,aku memang bek la ngan der masa form 1.Tahun2 seterusnya,kurang bek sebab bilik n kelas kami len2...Midi budak sangat pandai....aku tak seterror der la..Tapi,kami masih lg ader semangar Uthmanian.Tiap2 taun,aku akn masuk olahraga ngan der.Ish,saingan aku tu....Tapi,Midi tak leh lawan r Shidah..hehe.POYO.

Begitulah kami....kalo nak cerita lg,sangat la panjang..tak larat nak taip.(Lab report tak siap gi nih.AIsyyyyyyyy). Jadi..tu lah.Nak cakap yg aku ni sangat bek ngan Midi je sebenarnya....huhhu.So, bila tahu yg Midi dah kahwin ngan Dolah,jadi kenangan silam mengimbau kembali...Aku jd sangat la rindu kengkawan lama.Sedih lagi.Tak pe la Shidah...Sabar.Aku tak pernah terfikir akan jumpa Midi sebab diorang kat KL,aku tercampak lg.Kat Pineng lak kali ni..Ceruk Balik Pulau lak tu.Mase form 1 dulu,dah tercampk kat Negeri 9.Matrix,tercampak lg ke Kulim..Ai,pas ni,tak tau la nak tercampak kat mane plak...Tak pe la,campak la aku kat mane2 pun,Aku tetap semangat Terengganu aku.hehehe..So,aku biar je la rindu ni terpahat....

Cuti 2 bulan yg 'bes' tu pun abis....Perjuangan terus bermula...One day,dapat lak satu mesej lagi.Ingat kan pakwe...relek je.Buka mesej cam bese la...(Shidah,ko ade pak we ke????)Huh?Amni?AMNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Argh!tetibe plak sangat rindukan amni..Cerita Amni ni plak, orang nyer sgt la cute miut. Aku suka sangat kawan ngan der..Malang nye...persahabatan kami cam terputus. Amni pindah skul time form 4. Kenapa mesti pindah? Hanya amni yg tau...Aku memang ramai kawan bek kat skul dulu.Semua kawan aku kawan bek la senang cerita....Tp ngan Amni ni memang sangat la bek..sebab Amni comel.........
Amni,"Shidah,nak pergi tak Reunion Smap bulan 8 ni?8 n 9 ogos.Kat Subang.8 hari bulan kenduri Midi n dollah.9 hari bulan wat reu.."Aku buntu. Lamenye tak contact ngan Amni..Sebenarnya,aku memang sangat kurang contact ngan kawan2 skul lepas aku bawak diri yg asyik tercampak ni...Tapi,akhir2 ni,kenapakah????tetiba satu persatu kenangan menerpa hidup aku. Pas tu,penyakit kerinduan mula menyerang aku..Mula la pikir sejarah pahit duka,gelak tawa n so on la.Banyak sangat............................................

Aku pun terus kol Amni. Tapi,masa tu,aku nekad tak nak pergi. Sebab....sangat jauh,kalo pi pun,sorang2....bahaya. Pas tu,ingat ader kelas.Keje memang menggunung-ganang la....pas tu,sape yg aku nak jumpa?Kawan2 yg sangat rapat ngan aku ade ke?Aku segan la nak jumpa ngan diorang......ye la.....diorang sume duk mane sekarang ni....aku lak....(paham2 la).Kesimpulannya, aku memang nekad tak nak pergi walau hati aku ni meronta2 suruh aku pergi.Lekin,tak de alasan yg boleh buat aku pi sane....Pas tu,hari2 aku go on seperti biasa ngan kesibukan dunia ntah pape walau hati masih kerinduan.ceycey...

8 ogos makin dekat. Aku mula pikir balik sama ada nak pi atau tak reu tu....sume orang lam umah aku ni aku tanya...Patutkah aku pergi? Tak yah la shidah.......Tapi,rindu...........Aduh!sakitnya......Ok, tak perlu pergi.Banyak keje. Tup2,satu malam tu,Nova pulak ym aku...tanya nak pergi ke tak....Macam2 alasan aku bg walaupun der penat gak pujuk aku. Pas tu,aku masih berkeras tak nak pergi....(Nova nak fly pi UK,aku rase segan ngan der..)

Suatu hari lg,tak ingat hari aper...message from friendster.From Amal(pompuan ek). Hah?????Amal!!!!!!!Ni sorang lagi kawan bek aku.Kawan yg btul2 bek...Sama2 Ganu,Uthmanian, pernah se dorm(tepi katil lg,suka excape riadah sampai hampr terkantoi ngan sensei Mazuin),pernah sekelas(selalu ponteng kelas, nyorok lam loker sama2).Haha, kenangan terindah...Amal tu,der fly ke Indon,amek Dentistry pas metrix..Dr.gigi. Der ni,walau aku sangat rapat ngan der,tapi kami masing2 sibuk ngan perihal diri sendiri. Agaknye,der dah lupe aku walau aku tak pernah lupe der.ngeh ngeh negh....Tapi,hari tu,nape ntah der anta komen kat frienster.Der bg statement yg der cuti sebulan n der masih guna nombor lame. Aku yg memang dah lame tak sembang ngan de tak pikir panjang,terus la kol der.......Kami jerit2 lam tepon tu cam orang giler pun ader..Biasala...cam2 cerita dikeluarkan. sampai la buka bab kawin Midi.. Der cuti, tak pe la...boleh pergi.Aku?Nak pergi jugak.....Pas tu pikir2 lg,seribu alasan yg tak bg aku pergi. Angan2 dicancelkan.Ai.....cu ba an..............Aku pun cakap kat Amal aku nak pikir lagi dan lagi. Sampai bila mahu berfikir?Kepututusan diambil.TAK PERGI!!

3 OGOS. Lagi 5 hari b4 reunion. Walau keputusan aku tak nak pergi,aku masih terpikir2. Ni,kira minggu tahap krtikal banyak keje..Asyik terngiang-ngiang je kat telinga aku.Aiseh! Kacau betul la..Ah! pedulikan..malam tu,aku wat keje cam bese...Tetibe sahaja,dapat satu emel..o..Amni.Tapi,file apakah ini?Dengan tak sabarnya,aku bukaklah file yg Amni bg tu...Adui....dugaan apakah ini? Gambar nikah Midi n Dolah. Amni saje je buat jiwa aku meronta-ronta lgi. Kali ni memang menggugat keimanan dan pendirian aku betulla....Aku malas dah nak pikir.RINDU SANGAT2!!!Budak2 overseas sume balik(Ramai sangat dah terbang..aku,bilakah?) Aku pikir,kalo tak jumpe masa ni,bilakah lagi???
Jadi,keputusan muktamad, Aku nekad,NAK PERGI!!!!! So,aku tepon mak mintak izin pi KL.cey...berani ni.sorang2..dah la H1N1 tengah hangat merebak di pasaran..Tak pe,demi kawan2 yg aku rindui...Urm...Yes!Jumaat tu kononnya, aku nak turun KL la...(Dulu,mase sekolah selalu gi umah abang kat KL,selalu sangat.sampai ngan KL sekali aku rindu...banyak gak kenangan terindah disana..)Tetibe,aku rase happynyer!!!!!!suka ah!

Keesokan paginyer (Rabu),aku pi kelas ngan muke sangat bahagianyer.. Hahahaa...kepala aku dah di Kl mase tu...kuikuikui..sebelum kelas bermula, Adam cakap ngan aku, ader orang nak balik KL gak...Aiseh, segan nye aku....Tapi, bes jugak.Tak de la aku takut sangat sorang2 kan....Lg pun,KL tu kg der,so,aku tak la kekok sangat sampai KL nanti...Terima Kasih Ya Allah kerana permudahkan urusan ku ini. Aku ingat nak balik ari jumat,tapi,sebab jumat tu cam tak de kelas, n khamis tu plak kelas sekerat hari je....kitorang pun tibai je la balik khamis petang.Lepas tu, cam2 la dugaan yg aku terima dalam perjalanan (bosan sangat). Rase aku macam dah nak jd batu (gara2 aku memang tak suka nek bas siang)

Sesampainya di Kl. Malam. Syukur ade orang tolong temankan,tak la takut sangat.. Terima kasih...Akak n abang ipar aku amik kat pudu (tepi bangunan MayBank). Sampai umah der kat segambut,makan (masa tu sangat2 la lapar),sembang2,borak2.Cam2 gak crite keluar (ye lah,dah 6 bulan tak bersua)....kol 1 pg,mandi n tidur.ZZzzzzzzzzzzzzzzz

Hari Jummat yg membosankan lg.aku tak tau nak wat pe sorang2 kat umah tu....Ingat nak jumpa Amni ari tu (Amni duk Usim),tapi tak jadi....der ader kelas.So,berkurung je la lam umah tu...Kebosanan mencapai tahap KLCC gak la...Aku malas nak masak,so,kebulur sket. Tak la lapar sangat.....Akak balik keje kol 6 n belikan aku barng2 yg aku kirim. Ubat resdung aku,panadol,mask and hadiah untuk pengantin esok.Burger aku tak kirim, der belikan...

Malam tu, aku n akak n abang fariq pi singgah umah abang kat Gombak, pas tu kami same2 pi makan kat restoran yang ader class gak la seposen....(per ntah name restoran tu,tak pernah nak ingat)














Ni la akak yg sporting and abang ipar yang aku wat cam kawan aku jer...selambe badak aku je..


















Bersama Haziq (anak abang den) yg sememangyer comel cam mak sedare der.huhhu~
Kat restoran tu, aku kononnya nak makn mende pelik2 la...mula2 order spaghetti Thai,pas tu gatal pi tukar kuey teow ape ke name ntah! tup tup,ha ko shidah.....keuy toew apakah ini?asal tak cam lam gambar??Tak pe la....makan sket bleh lagi,makan bnyak sket,rosak mood aku.



















Tu la,kuey teow yang banyak tepung jagung.Ur, aku kurang berminat..Ish,tak bek..syukur la ngan rezeki aku...Alhamdulillah. Tapi,mood aku rosak gak.Air aku dr td tak sampai2 .Akak aku nye air sedap giler....Tak sabar sangat2 nak minum air 'Fall in love' nih. Dah makan tu,gelimat tengkok aku nak menelannya...Air lak tak de. Abang aku panggilla waiter..pas tu der datang bawak air...Air apakah ini??Ingatkan der salah anta...rupa2nye air aku....ai,boleh ke bercinta ngan air ni???aku tak leh terima.....Air tu sedap,tapi bukan ape yg aku bayangkan! Dah le aku kurang boleh minum manis2 ni (tau la aku manis kan..hehe..tak yah la wat air manis sgt...).Sangat banyak krim n sangat manis..(Bes lg root bear A&W)...tak pe la, dah nasib badan..nak wat cam ne?Terima seadanya~














Masih sempat bergambar walaupon mood kurang baik.
Pastu, balik umah abang aku jap...konon singgah kejap. Aik, aku kene buli habis-habisan ngan mR kecik ajiq tu...dipakse bermain dan melayan kerenahnya sampai kol 1 pg,n las,der tertido kat tangan aku n aku tertido depan tv yg dah tertutup.Kesian. Abang n akak aku dah tertido jugak kat sofa.Semua penat.Kol 2 setengah,balik Segambut,sambung tito.ZZZZZZzzzzzzzzz.










Gelagat Mr. ajiq yg tak habis2 buli orang bersama ibunya..









Tiba hari yg dinanti-nanti. Aku janji ngan Amal nak jumpa kat KL Central kol 10. Wahhh sangat berdebar2 sebab sgt lame kami tak ketemuan sih! Aku sampai dulu. Tunggu der dr Kepong. Aku tak pakai mask ngan btul.Malas la...Ramai lg tak pakai.hehe..Setibanya saat itu,AMAL!!!!!! huh!betul2 la..rindu.Sangat bahgia...Nak tunggu Aufa lak.Dr Pineng...(der pun nak fly ke UK bln 9 nih.Amek TESL). Sambil meronda-ronda ngan Amal,eh eh.....cam kenal la............MIMI!MARYAM!SAKINAH!!!(Geng2 mesir,budak medik)Ya Allah...tak sangka jumpe korang ...














MIMI, AMAL n Me (Maryam mik gambar)

Then, kitorang sambung meronda kat KLCC pas tu tunggu Aufa di Mc D. Kami ber3 bertolak ke komuter UKM...Kenduri MIDI di Dewan kenanga tingkat 3 kat Komplks Bangi.Dollah orang Bangi..Midi orang Segambut.2 2 student UIA sekarang..Kat komuter,jumpa la ngan syurah n che' Pah. Kami pergi BAngi ber5 plak...

Dalm Cab, tetiba Amni yg kate tak jd datang,mesej aku,tanya jaln nak gi tempat kenduri ni. WA... Amni datang! sukernyer rase....Aku bertambah excited!sebab ade nyer Amni....Sesampainye disane,belum masuk dewan pon lg,dah...terjumpa Cg Reza(cg paling sporting n selambe time skul dulu.Kawan kami.Tapi,bila nak kawin ni cikgu...huhhu) Masuk dewan............Tak yah crite la.Korang boleh tau sendirikan..........HEPI SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT!!!!!!Alhamdulillah...MIDI ngn DOLAH lak,sangat padan...diorang 2 2 Uthmanian,sampai kahwin pon pakai baju merah...Semangat betul!














Diana n Khairi -bahagia-


















shidah n midi -friend forever-
















Amni,Najat,pengantin,aku,Nova n Shashi~


Bersama kengkawan yang kecoh abis r...Bila kite boleh jumpa lagi ek???

Dipendekkan cerita,kitorang cakap tak berhenti coz kesuntukan masa..(makan nasik yg sedap tu pun tak terase sedapnyer..) Kami terus sembang2,borak2 ngan excitednye sampai la ke petang....Teramat penat.
Faqih anta kami ke stesen ktm.Terima kasih faqih....Kat stesen komuter jumpa mimi n awin(budak UKM sekarang n ex Matrik Kulim dulu).Tego mereka kejap je,sebab,penat dah....mase tu dah kol 5 petang.Penat sudah...
Komuter yg ditunggu,tibe..tapi,mak ai......................crowded nye.Sardin! mAmpat! padat!redah je la......kejadian sangat dahsyat di stesen Kuala Lumpur. Bertolak2 nak masuk n kuar komuter,sampai ader yg tergolek sehingga guard melepaskan satu tembakan.Yang tak tahan tu,ader pompuan tersepit ngan lelaki2 besar mane entah,sampai der terjerit2 'I cannot breath!!!!I cannot breath!!!'.kesian sangat.....(Tapi,kitorang cam tergelak jer...ngehngehngeh..Maafla,memang tak dapat den nak nolong ha).Pas tu, Baru senyap jap.Keadaan kembali aman....Ai,macam2!Dahsyat......Sampai umah kat kol 9.Mandi n sembahyang jamak.Tak packing lg ni....Lampu lak tetibe rosak...bergelap jap.Pas tu abang baiki,neaseb bek masih hidup...Kol 1o,sempat tengok video kahwin akak.Kesian,baru nak tengok...Kol 10 setengah,baru bersiap.pakai tudung betul2 lam kete,sebab tak sempat.Kalut abis la....Kol 11,nek bas.tido lam bas.

Dugaan balik pineng..

Sampai Sg Nibong Kol 3 setengah pg?iya....tak de oang lg di situ...surau lak tutup!berkesejukan di sg nibong...Naseb tak sorang2. Kalo tak,memang aku sangat takut la...Syukur.Kol 5 setengah br bukak suraunyer...Pas solat subuh,hujan sangat lebat.....tertinggal bas kol 7. Dengan sabarnnye,tunggu bas seterusnya agak lame gak la (Adui,penatnyer....menaip).Dah nek bas,kepala pusing n ngantuk(cam sekarang ni la..) sampai bas MILAN pun aku kater nak turun kat Rapid.Aper la...wat malu je.
Sampai Umah kat kol 9.Terima kasih kepada teman yg sudi menemani perjalanan~.ALHAMDULILLAH>>>>>Tido n mimpi ngan bahagienyer......Then?hari2 berjalan seperti biasa.......

1 comment:

  1. adik aku k faqih 2...ekeke...ooo...patut la len ja aku tgk ritu...rupanya dia dok mikir sal nak kahwin...eh...nak balik kahwin...eh...haih...nak g kenduri kawin kawan...hohoho

    ReplyDelete