There was an error in this gadget

Popular Posts

Saturday, March 6, 2010

Loves Make Me Strong~

Minggu ni, aku sempat tengok cite jepun, Buzzer Beat. Yamapi berlakon...yatta yatta yatta....bes la diorang berlakon....lam kesibukan cam nak rak ni pon,sempat gi aku tengok citer kan????biarlah....aku suka.Cerita pasal basketball n violinist. Riko sangat cantik n baik....memang sesuai ngan Naoki(Yamapi). Tp, cerita dia cam bese je act....banyak lg cite yg lg bes dr cite ni...tp,banyak gak yang aku pelajari dr cerita ni~about love. Aku tak pernah cakap LOVE secara open. Dan tak berani nak mengaku cinta. Lam citer tu, diorang selalu jumpa kat court basketball. yg pelik nyer,Naoki sangat rajin practise basketball mlm2....Riko lak sangat rajin n betul2 nak impian dia as violinist tercapai. Aku tengok tu...rase macam sangat bagusnya diorang....mereka tetap berusaha keras to get what they want. Betul,kita kene berserah, tapi tu setelah usaha mati-matian dilakukan, then baru berserah.redha. Jarang aku tengok orang melayu,diorang mati-matian work hard to achieve their dreams. And LOVES MAKE ME STRONG kat board besar yang tergantung kat court basket tu makes me think deeply. urm..'Loves make me strong'. Yup,aku akui,cinta itu menjadikan kita makin kuat. Love Allah,parents,family,teachers ,friends and all the people around us. Tanpa cita itu,hidup kita seperti tak de makna. Kosong. Hampa. mane kita nak dapatkan kekuatan hidup kalau kita tak dapat cinta dr orang sekelililng kita kan?

Kalau kita cinta someone, pasti kita nak dia dapat yg terbaik. Kan? kalau dia tersesat, kita mesti tak nak dia makin jauh dr jalanNYa kan? And actually, if someone just let the people he/she loves do whatever they like,although he/she know it is wrong, thats mean, it is not LOVE. Kalau dia betul2 sayang, cinta kat orang tu.....dia takkan biarkan orang tu wat mende salah....sebab tu,kalau kita buat salah,mak n ayah selalu marah kat kita. Sebab dia sayang la,dia marah.....Kalau tak sayang.dia biar je kita hanyut.So,kalau mak marah aper yg kita buat,jgn ingat mak tu benci kat kita. Hargailah nasihat dia. So,fikir-fikirkanlah~

How about someone special in our heart? urm.....yang ni susah kan?betul betul betul ! ok,just nak kongsi my opinion la...bleh kan?Sebenarnya, ada hadis yang menyatakan, 'kalau kita simpan je perasaan cinta kat seseorang, itu adalah satu jihad'. InsyaAllah, kalau ada jodoh,akan ditemukan.Kalau tak de jodoh, redhalah...mungkin akan jumpa di akhirat. urm....saya akui. Tapi, orang kata,ajal n jodoh di tangan tuhan. Semuanya dah ditentukan di Lut Mahfuz. Walau bagaimanapun,jodoh tu tak datang bergolek,kita kene usaha jugak. So,cammane.....salah ke,kalau kita cari dan dapatkan cinta yg kita inginkan. Kita berusaha untuk itu, dan tak tunggu je sume tu datang bergolek.salah ke????kita cuma nak ape yg kita nak,bukannya melawan takdir.atau.......kita betul2 patut serahkan mende ni bulat2 kat Allah?. kalau Doa je tiap2 hari,cukup ke? Dan saya rasalah...kalau kita suka kat 'someone', then, kita senyap je.Pas tu, ader org yg lebih baik dr 'someone' tu dtg kat kita. Saya yakin, fikiran kita tetap kat 'someone' tu. Sebenarnya, selagi kita tak dapat jawapan yg kita cr,lg tu persoalan tu bermain di fikiran. Jika hal sebegini terjadi, adilkah kita pada orang yg datang kat kita? Kesian dia,kita tak adil.....

Baru2 ni,sorang kawan saya kat mesir ader bg tau,der minat someone. Saya ni,yg tak tau sangat bab2 ni,just komen aper yg patut. Yang selalu bermain di minda saya ni, der ada kata,"Kesian kat laki kita nanti kan?Kita pernah minat orang lain."Time tu,zuppppppp!rase cam nak menangis je...wah,baik nye dia ni.....nape aku tak pernah fikir pun...betullah ape yg dia cakap..pas tu, der cakap,"tapi,kalo kita couple,n dia tak jadi suami kita, saya tak sanggup buat suami saya cam tu....saya pernah cinta org lain terlebih dahulu sebelum suami saya.saya nak suami saya adalah orang pertama yang saya cinta."fulamak...ayat dia,bikin hati gue benar2 tersentuh sih! Dah tu, nak wat cam mane????kalo senyap,nanti hati kat org lain gak kalo dah berumahtangga. kalau couple kang...kesian lak kat laki kita nanti. So,nak wat cam mane? Nak biar je diri sendiri yg sakit?? Lepas tu, tetibe terfikir.ape kater kita try jugak wat org yg kita sayang tu jadi milik kita. Kalau ader halangan sket2,jgn cepat putus asa.teruskan berusaha cam citer buzzer beat tu.hehe. so,tak de la hati ni kat orang lain...kita pon akan bahagia dapat orang yg kita nak....Then,baru lah bahagia, all out n setia kat sorang je. urm......ni cume aper yg terlintas di fikiran je. aku sendiri pon tak pernah alami mende2 ni sume...........kalau kene kat batang hidung sendiri,tak tau gi nak wat cammmane.masing2 punyer pendapat sendiri kan. Orang yg berpengalaman tu,lebih tau drpd org yg cakap ni...hoho. cume nak bgtau,citer Buzzer Beat ni buat saya terfikir pasal ni.Itu sahaja.Sekian.~

5 comments:

  1. hey! saya suka Yamapi.
    Atashi wa, Yamashita-san no koto ga, suki desu!
    tapi saya tak cakap kat dia. Itu jihad!

    "manusia tak boleh hidup sorang. sebab manusia tak terlalu kuat. so, human need love"
    -Yamato nadeshiko shichi henge-

    kalau pasal suami, lelaki yg dicintai n kekasih lama pulak,

    Tegoshi kata:
    "Girls and boys who don't fall in love can't get adulthood! If you learn how to be with somebody you'll become stronger."

    Nurul tak membenarkan n menidakkan apa dia kata. apa yg Nurul faham, cinta buat kita jd dewasa. Matang. tapi cinta yg betul2 la. bukan yg main2 cinta monyet. esok lusa bley tukar orang lain. Tu bukan cinta. kalau kita ada seseorang yg selalu dengan kita, dekat sisi kita, yg kita ambil berat, sentiasa buat kita rasa macam jaga kebajikan dia satu tanggungjawab, blh buat kita jd matang. belajar terima kelemahan org lain, terima pendapat orang lain. tapi nurul bercakap bukan dalam konteks cinta itu buta. yg bila dia buat salah pun kita kata betul. ikut je. itu salah. n itu bukan cinta.
    then, kalau percintaan yang serius bermatlamat tu nurul rasa ok as long as tak langgar syarak. dan nurul rasa, kalau cinta yg betul2 hakiki, pasangan tu tak kan buat benda2 yg tak elok dekat pasangan dia sebab dia sayang pasangan dia. kalau buat benda2 tak elok tu bukan sayang, tu nafsu. and nurul suka kalau sorang lelaki tu dia berani cakap dia nak kawin dengan pasangan cinta dia. bukan macam lelaki yg bila tanya, dia macam teragak2 je nak jawab. abes tu, untuk apa bercinta kalau memang tak ada impian nak hidup bersama selamanya.
    Then, kalau tak berjodoh, tu jd lain cerita. bila kita clash, kita akan ada pengalamankan. pengalaman dilukai n everything. pengalaman blh buat kita jd matang. then, lelaki or perempuan yg jd suami or isteri kena la terima isteri or suami dia seadanya. suami or isteri dia pernah bercinta dengan orang lain or tak, bukan masalah utama. pada nurul,past n present sesuatu yg berbeza. kalau lelaki tu cintakan nurul sekarang, dekat mata dia n hati dia cuma ada nurul je. bukan cinta dia 10 tahun yg lepas. ye. betul. dia pernah cintakan org lain dulu. tapi sekarang dia dah ada nurul. Jd, dia tak perlu fikirkan cinta 10 tahun yg lepas sebab dlam masa yang sama nurul jugak hanya akan pandang dia je bukan orang lain. kalau dia masih tak bley lupakan cinta 10 tahun yg lepas dia tu, pada nurul, lebih baik dia cari perempuan tu semula, clearkan everything. then, bila hati dia dah ok, dan bayang2 perempuan tu dah tak ada dalam hidup dia, barula blh dia cari cinta baru.
    jadi, nurul rasa, orang yang betul2 appreciate love tak akan tukar2 pasangan macam tukar baju. kalau dia clash cinta dia terputus tengah jalan pun because under certain circumstances that she or he can't endures it anymore. bukan suka2 hati je nak main putus putus macam tu.

    haha. panjangkan? shidah yg suruh. tiba2 nurul rasa better nurul buat entry blog sendiri.

    ReplyDelete
  2. aik?kita lak yg suruh.anyway...thanks ye nurul..i really appreciate ur comment. shidah nak ckp banyak2 pon,tak reti.memang tak de pengalaman. nanti,kalo dah berpengalaman sket,boleh cerita panjang lebar.hahahahaha....

    ReplyDelete
  3. adeih. xfaham pulak sbb dia kuar simbol2 je..
    btw, shidah.. ade mase blh buat tag ni ye, ambik award sekali.. :) tig tag

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete